Търси
Kатегории
  Меню Затвори
  Назад към списъка

  Страх от онлайн пазаруване? Не бъди суеверен – бъди модерен!

  Страх от онлайн пазаруване? Не бъди суеверен – бъди модерен!

  Все повече хора започнаха да пазаруват онлайн и така съвсем естествено се появи новата „градска легенда“ – онлайн пазаруването е много опасно и крие огромни рискове! Колкото повече хора пазаруват онлайн, толкова повече други хора намират начин как да ги измамят. Колкото повече нараства относителния дял на онлайн покупките – толкова повече се увеличава и броя на онлайн скептиците.

  За щастие, ако следваш няколко простички правила – пазаруването винаги ще бъде безопасно.

  Шопингът винаги е на мода

  Освен ако не разполагаш с огромен ресурс от свободно време – значи и ти пазаруваш онлайн. Приветстваме те в ерата на дигиталната покупка!

  Ако само преди едно десетилетие онлайн пазаруването беше привилегия за малцина, днес то се е превърнало в ежедневие.

  Има много причини да предпочетеш интернет пред МОЛ-а – изборът на продукти е огромен, можеш да намериш страхотни  промоции, доставката е бърза, връщаш продукта, ако не ти хареса, не чакаш на опашка – можем да изброяваме до безкрай. Пазаруването никога не е било по-лесно и удобно. Освен това още един чифт обувки или нова джаджа за гаража никога не са излишни!

  Изследванията показват, че шопингът има пряк ефект върху центровете за удоволствие на мозъка.  Това е един от най-бързите и лесни начини да „залееш“ мозъка си с допамин - „хормона на щастието“.

  Как да пазаруваш безопасно онлайн?

  На първо място трябва да запомниш, че ако в пазаруването по интернет съществуват капани – ти сам и напълно доброволно влизаш в тях.

  • Търси катинарчето!

  Когато влизаш за първи път в непознат онлайн магазин, отдели минутка и потърси катинарчето отляво на лентата за адреса. Ако щракнеш върху символа, той ще ти даде информация за сертификата на сайта и кой го е регистрирал. URL адреса започва с HTTPS. „S“ – означава „сигурно“. SSL сертификатът, разработен от Netscape, е онлайн протокол за безопасност, който кодира информация, така че данните ти да бъдат запазени и защитени от хакери и кибер-престъпници.Криптираната информация може да бъде прочетена само от лицето, на което е изпратена.

  Не забравяй, обаче, че символът катинарче означава само, че сайта е защитен, а не че продавачът е честен!

  • Промоции и разпродажби

  Бъди предпазлив към оферти, които са прекалено добри, за да са истина. Поговорката „Много хубаво не е на хубаво“ важи с пълна сила при онлайн пазаруването. Често примамливите оферти водят след себе си проблеми – вируси, фишинг и др.  А може  най-наивно да си попаднал на сайт-фантом, който никога няма да ти изпрати стоката. За да си сигурен, че не е „щракнал

  капана“, провери същия или подобен артикул на какви цени се предлага в другите онлайн магазини. Потърси сайта на производителя или вносителя. Свери информацията си с маркетплейс платформите – там са представени

  официалните производители и вносители и цените винаги са коректни и актуални.Възможно е в онлайн-моловете да намериш много по-атрактивни оферти на много по-добри марки.

  • Проучване на сайта и продавача

  Не е необходимо да събираш статистика и да правиш научни изследвания. Обърни внимание на детайлите и се довери на инстинктите си.  Точно както не би влязъл на място, което изглежда „странно“ – не поръчвай стоки от странни онлайн магазини. Ако не друго, увери се, че има изписани конкретен адрес и телефон на продавача. Ако все още си недоверчив или си роден параноик – звънни и провери. Повечето онлайн търговци и маркетплейс платформите предоставят възможност за бърз контакт с Център за обслужване на клиенти.

  Пази се от правописни грешки в името на магазини или сайтове, които използват различен домейн от първо ниво (напр. .net вместо .com), за да имитират известен сайт за пазаруване.

  Потърси в сайта или в мрежата отзиви на клиенти – особено недоволните винаги остават „следи“.

  • Доставка, рекламация и връщане

  Запознай се с политиката на магазина за доставка, рекламация и връщане. Съществуват държавни и европейски регулации, които легитимните онлайн магазини и маркетплейс платформите са задължени да следват.

  Колко време ще продължи доставката и откъде се изпраща артикула? Ако стоката е на склад, нормалното време за подготовка и доставка не би отнело повече от 2-3 дни.

  Увери се, че няма допълнителни такси, които изрично не са упоменати при покупката, такси за връщане на продукт или такси при рекламация.

  Допълнително и задължително условие за безопасност е съгласието на продавача да използваш Европейската платформа за онлайн разрешаване на спорове, възникнали при покупка.

  • Опасни и фалшиви стоки

  Актуален проблем е продажбата на фалшиви или опасни стоки. Първото, което трябва да повиши вниманието ти е супер атрактивната цена, на която ти предлагат да си купиш нещо „специално“.

  Ако ти „светне лампата“, провери какви гаранции и сертификати за безопасност може да предостави продавача. Съществуват стриктни разпоредби относно безопасността на стоките и необходимите сертификати, които трябва да притежават, за да са годни за употреба. При поискване те трябва да бъдат предоставени от търговеца без оспорване на желанието ти.

  • Политика за лични данни

  Разбираемо е, че операторите от онлайн магазина се нуждаят от част от личната ти информация, като например име и фамилия, телефонен номер за контакт, адрес за доставка, данни за фактуриране и имейл адрес. Освен че тези данни служат за организиране на доставка и плащане, те биха могли да бъдат използвани за бъдещи рекламни кампании на търговеца. Но никой няма основание да ти поиска други лични данни. Увери се, че при регистрацията не изискват информация, която не е необходима за пазаруването.

  Личната информация е като парите – оценявай я и я пази. Запознай се с Политиката за защита на личните данни на онлайн търговеца. Тя е задължителна директива в рамките на Европейския съюз.

  Още малко сигурност не е излишна

  • Увери се, че се грижиш добре за устройствата, от които пазаруваш. Използвай актуален софтуер и антивирусна защита.
  • Избирай внимателно паролите си. Не използвай една и съща парола за различни сайтове. Сменяй ги често.
  • Внимателно подбирай начините за плащане. Ако предпочиташ да плащаш онлайн – избери кредитна карта или всеки друг метод за онлайн разплащане, който не изисква банкова информация.

  Днес думата „пазаруване“ придобива по-различен смисъл. Освен физическата покупка , онлайн пазаруването добави в думата нови акценти –удобство, технологично предизвикателство, сигурност.  И колкото повече слушаш градски легенди и се храниш от страховете си, толкова повече  се отдалечаваш от уникалното преживяване „онлайн шопинг“.

  Коментари
  Добави коментар Затвори