Търси
Български лев
Kатегории
  Меню Затвори
  Назад към списъка

  Какъв аксесоар за телефон да изберем – кожен калъф, силиконов калъф или протектор за екран?

  Какъв аксесоар за телефон да изберем – кожен калъф, силиконов калъф или протектор за екран?

  Всеки от нас разполага с телефон (smartphone) в джоба си, като доста голям процент от тях са на стойност по - висока от 1000лв, което прави тази наша придобивка скъпа за нас. За това защитата на най - ценното в джоба ни от заобикалящата ни среда, би следвало да ни е приоритет.

  И ако си позволя да перифразирам закона на Мърфи за „котката и намазаната с масло филия хляб”, то почти със 100% сигурност нашия смартфон ще ни се изплъзне в най-неподходящия момент, когато най-малко сме очаквали да се случи. Колко пъти сме си казвали - "На мен няма да ми се случи" и известно време след това се проклинаме за изказаните думи.

  Все пак съществуват няколко варианта за защита на мобилния телефон от щети и повреди, а по-долу ще се опитаме да разгледаме няколко варианта и да оценим плюсове и минуси, за да прецените най - подходящия избор за Вас.

  Силиконови калъфи за смартфон

  Това е най-разпространеният и лесно достъпен от всички варианти. Все по - предпочитан вариант от младото поколение, заради идеята да се запази визията на телефона.

  Силиконовият калъф обикновено е еластичен и гъвкав. Повечето имат за цел да абсорбират силата на удара при падане върху твърда или грапава повърхност. Като цяло работата им е добра, но не предлагат 100% защита, например за дисплея на телефона, който остава все така уязвим от драскотини и пръстови отпечатъци. Предлагат се в най-различни цветове (бели, черни, сини, червени, прозрачни и други) и разновидности (X line, LUX, S line, Wave style,clean тип Bumper и други). Сравнително евтин и достъпен вариант от изброените, заради материала от който е изработен.

  Силиконов кейс за телефон

  Пластмасови калъфи

  Допълнителен заден капак, който предпазва и е изработен от надеждна и висококачествена пластмаса, осигуряващ защита от механичен удар по ъглите и откъм гърба на телефона, което са най - слабите му места. Този тип калъфи подпомагат за запазването на оригиналното усещане при допир и визуален изглед на телефона, тъй като обикновено формата плътно прилепва към размерите на мобилният апарат. Също както при силиконовите калъфи и тук екрана на GSM-a обаче остава незащитен за нежелани драскотини и щети. Друга особеност е, че калъфа не е гъвкав и лесен за монтиране като силиконовите например, но пък за сметка на това е доста по-здрав и сигурен. И тук предлаганите разновидности са най-различни, като форми и цветове– перфорирани, art калъфи, grid holey, и др.

  Пластмасов калъф за телефон

  Универсални калъфи

  В най-общият случай могат да бъдат представени като универсален калъф - тип портмоне, в което могат да паснат и повече от един модел телефони. Дизайна им е доста семпъл, не може да се каже, че има разнообразие, но пък за хората, които са по - практични и не държат на визията е подходящо решение. Обикновено са изработени от мека тъкан като велур, вълна или памук,  която обгръща телефона изцяло - гръб и дисплей и по-този начин го държи в безопасност. Предлагат се в най-различни варианти – с лепка, с цип, с издърпване и т.н. Хубавото при тези калъфи е, че предпазват телефона от всички страни (макар и не толкова здрава защита като пластмасовите например), но пък неприятното е, че красивата визия на смартфона остава напълно скрита за света и при позвъняване има известно забавяне, докато вдигнем зелената слушалка.

  Универсален калъф за телефон

  Кожени калъфи за смартфон

  Може би най-стилните и качествени калъфи сред множеството от предлагани варианти на пазара. Изработени от изкуствена или естествена кожа (според вида и модела), те са проектирани така, че да предпазват максимално добре, както гърба, така и дисплея на телефона, без това да ни пречи на достъпа до функциите, бутоните и камерата. В масовият случай захващането на телефона става посредством пластмасово гнездо/легло, докато затварянето на самия кожен калъф е чрез магнитен клипс. Така двата механизма заедно не позволяват на мобилният апарат да се измъкне и изпадне от калъфа при удар или изпускане. Кожените калъфи имат своята разнообразност в модели и цветове – тип с хоризонтално отваряне, тип вертикално отваряне, тип тефтер, slim (тънки), с издърпване, за колан, със стойка и много други варианти.

  Има негативни отзиви по отношение качеството и дизайна, който често не съвпада с този на мобилното устройство, както и автоматичното затваряне на калъфа от магнитния клипс, ако не се придържа. Въпреки всичко обаче, кожените калъфи си остават едно от най - предпочитаните и добри решения, като много хора ги предпочитат и малките недостатъци, не са достатъчно голям фактор при избора на калъф.

  Кожен калъф за телефон

  Протектор (защитно фолио) за дисплей

  Скрийн протекторите (от английски: screen protector) са доста популярни и са чудесно допълнение към изброените по-горе случаи, в които калъфът не предлага подходяща защита за екрана. Въпреки, че не може да предпази екрана на телефона при по-сериозен удар, защитното фолио предоставя напълно адекватна защита от пръстови отпечатъци и драскотини. Протекторите представляват тънко парче висококачествено фолио, което се прилепва към екрана на мобилното устройство. Необходима е прецизност при поставяне на протектора, с цел визуално, да не се различава от оригиналното състояние. Предлагат се масово, за почти всеки модел телефон и в повечето случаи на достъпни цени, така че да може да се поръчат 3-4 бройки, които периодично да се подменят, запазвайки здравината на дисплея на телефона. Единственият недостатък, за който се сещам е твърде субективен и зависи най-вече от това дали попадате в онази група хора, които просто не могат да търпят, когато на екрана им има „нещо за отлепване”.

  Протектор за телефон

  Други видове калъфи и предпазни средства

  Разбира се съществуват и много други решения, с които да предпазим телефона си от наранявания, за които ще Ви разкажем в друга статия.

  Може да разгледате нашите предложения за предпазване на вашите смартфони ТУК 

  Коментари
  Добави коментар Затвори